Έρρικα Νικολαΐδου
Errika.PNG
Γεννήθηκε στο χωριό Μπάκναγκ της Δ. Γερμανίας από γονείς μετανάστες (ποντιακής καταγωγής) αλλά μεγάλωσε στην Ψηλή Ράχη Δράμας με τη φροντίδα του παππού και της γιαγιάς (γονείς της μητέρας της).

Σπούδασε διακόσμηση στη Θεσσαλονίκη και εργάστηκε σε πολεοδομικό γραφείο.

Στο σπίτι της μιλούν την ποντιακή διάλεκτο κι έτσι όταν μπαίνει στο ποντιακό θέατρο δε δυσκολεύεται καθόλου στην εκμάθηση των κειμένων καθώς και στην εκφορά του λόγου.

Μπήκε στον «ποντιακό χώρο» το 1981 ως χορεύτρια στο Φάρο Ποντίων Θεσσαλονίκης επί προεδρίας Στάθη Ευσταθιάδη και χοροδιδασκάλους τους Δημήτρη Ζερζελίδη και Γιάννη Γεωργιάδη.

Εμφανίζεται πρώτη φορά στο ποντιακό θέατρο το 1984 και το 1989 την βλέπει ο Γιάννης Φλωρινιώτης ο οποίος ενθουσιάζεται από την εμφάνιση, τη σκηνική παρουσία και την ερμηνεία της και της προτείνει να γίνει παρτενέρ του σε βιντεοταινίες της εταιρίας ΒΑΣΙΠΑΠ. Παράλληλα εμφανίζεται στο πλευρό του στην πίστα ως τραγουδίστρια.
Μ’ αυτή την ιδιότητα συνεργάστηκε με τους: Γιάννη Τσανάκαλη, Χρύσανθο Θεοδωρίδη, Θόδωρο Παυλίδη, Γιώργο Νικολαΐδη, Πόλυ Παυλίδη και Τάκη Ιωαννίδη στου οποίου το CD με τίτλο «Εγώ η λύρα μ’ κι η παρέα μ’» συμμετείχε ερμηνεύοντας δύο τραγούδια.

Γράφει και εκφωνεί διαφημιστικά σποτ –στην ποντιακή διάλεκτο- σε συνεργασία με τον Γιώργο Νικολαΐδη.

Το 1999 παρουσιάζει σειρά εκπομπών στο ραδιόφωνο της ΠΟΠΣ με θέματα γύρω από το ποντιακό θέατρο.

Το 2000 παίρνει και το τηλεοπτικό βάπτισμα, ως συμπαρουσιάστρια δίπλα στον Ιάκωβο Ποτουρίδη.

Έχει συνεργαστεί και με άλλους συλλόγους όπως: Σύλλογος Ποντίων Πολίχνης, Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης, Ποντιακή Εστία Νεάπολης.

Ταξιδεύει με τους Θιάσους σε ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα και το εξωτερικό. (Γερμανία, Βουλγαρία, Αυστραλία, Πόντο, Γεωργία)

Στο θεατρικό εργαστήρι Πολίχνης ερμηνεύει ρόλους του κλασσικού ρεπερτορίου, (σε σκηνοθεσία Βάσως Παπαχαραλάμπους), με σπουδαιότερο αυτόν της Ηλέκτρας, που την κάνουν γνωστή και στο μη ποντιακό χώρο.

Το 2003 της χτυπάει την πόρτα ο καρκίνος και οι συνεργάτες της όχι μόνο δεν της συμπαραστέκονται, αλλά την ξεχνούν και ορισμένοι την πολεμούν. Έχει όμως στήριγμα την οικογένειά της. Η μητέρα της έρχεται στη Θεσσαλονίκη για τη φροντίδα των παιδιών της, ο πατέρας της μένει μόνος πίσω στο χωριό και προσεύχεται για την κόρη του, ο αδελφός της έχει το ρόλο του εμψυχωτή και νηστεύει για τη σωτηρία της αδελφής του. Ο άντρας της ξημεροβραδιάζεται στο πλευρό της και τη μεταφέρει από γιατρό σε γιατρό και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ως την ανάρρωσή της.

Το 2004 επιστρέφει δυναμικά σκηνοθετώντας ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ (στο σύλλογο ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΣΥΚΕΩΝ επί προεδρίας Θεόδωρου Κουνατίδη) κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στο ποντιακό θέατρο (στον ελλαδικό χώρο) και μάλιστα με πολύ μεγάλη επιτυχία (που συνεχίζεται).

Σήμερα εξακολουθεί να παίζει, να γράφει και να σκηνοθετεί στη Θεατρική ομάδα του ποντιακού συλλόγου Καλλιθέας Συκεών.

Από το 2005 παρουσιάζει την ποντιακή ψυχαγωγική εκπομπή «ΑΔΑ ΕΙΜΕΣ» στην Εγνατία τηλεόραση.