Λία Ελευθεριάδου

Η Λία Ελευθεριάδου γεννήθηκε στην Τιφλίδα της Γεωργίας. Σπούδασε κατ΄αρχήν φυσική στο Πολυτεχνείο της Τιφλίδας και στη συνέχεια ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Τιφλίδας. Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε το 1995, στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται, ζωγραφίζει και διδάσκει ζωγραφική και ταπισερί από τότε.

Είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις: στη Θεσσαλονίκη - και στη Σταυρούπολη, Καλλικράτεια, Εύοσμο, Καλαμαριά, Κορδελιό, Φίλυρο και Νεάπολη - στη Δράμα, στο Κιλκίς, στη Χίο, στην Αθήνα.

Η δουλειά της Ελευθεριάδου χαρακτηρίζεται από διάθεση ανάδειξης και διατήρησης των ιδιαίτερων στοιχείων που χαρακτηρίζουν τους Έλληνες Ποντίους, ειδικά τους Γεωργιανούς Ποντίους, τόσο της εκεί διασποράς όσο και αυτούς που ζουν πια στην Ελλάδα. Θα μπορούσε δε να πει κανείς ότι η ζωγραφική της απαρτίζεται από τις εξής θεματικές ενότητες: α) Παιδιά Ποντίων της Γεωργίας στην Ελλάδα, β) Νέοι άνδρες–γυναίκες Πόντιοι στη Γεωργία, γ) Σπίτια, γέροντες, παλαίμαχοι Πόντιοι, δ) Σύγχρονα τραγικά πρόσωπα, και ε) Σύγχρονα θέματα και τεχνικές.

Η Λία Ελευθεριάδου διακρίνεται για τη διάθεση συμμετοχής της στα κοινά, γι' αυτό και η Νομαρχία Θεσσαλονίκης και το «Κέντρο Μαύρης Θάλασσας» σε αναγνώριση του έργου της την έχουν τιμήσει με ειδικό βραβείο για την προσφορά της στον πολιτισμό και την τέχνη.

Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Γαλλία, Σουηδία, Γεωργία, Αμερική και Γερμανία.