Χρήσιμοι σύνδεσμοι
pontos_s.jpg
Προβολή χάρτη μεγαλύτερης ανάλυσης εδώ

Η Επιτροπή ποντιακών μελετών είναι σωματείο επιστημονικό, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδρύθηκε το 1927 στην Αθήνα από ομάδα Ποντίων διανοουμένων και παραγόντων της δημόσιας και κοινωνικής ζωής με τη θερμουργό πρωτοβουλία του γιατρού Θεοφύλακτου Θεοφυλάκτου από τη Θεσσαλονίκη και την αποφασιστική ηγεσία του τελευταίου Μητροπολίτη της Τραπεζούντας Χρυσάνθου (Φιλιππίδη) και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος.
Εδώ μπορείτε να βρείτε ψηφιοποιημένους και τους 51 τόμους του ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ, χάρτες εξαιρετικής ανάλυσης, τραγούδια, έθιμα, ακόμη και το "Ονομαστικόν ευρετήριον αγροτών προσφύγων"

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος Το έτος 2002 εκπρόσωποι 35 σωματείων συνήλθαν στα γραφεία της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης και εξέφρασαν τον προβληματισμό και ανησυχία τους για την κατάσταση του οργανωμένου ποντιακού χώρου σε δεύτερο βαθμό και αποφάσισαν για το θέμα αυτό την σύγκλιση ευρείας συνδιάσκεψης όλων των σωματείων της Ελλάδος. Στη συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 15-12-2002 στην αίθουσα τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφική Σχολής του Α.Π.Θ συμμετείχαν εκπρόσωποι 186 σωματείων. Αποφασίσθηκε ομόφωνα η δημιουργία μιας ομοσπονδίας ποντιακών σωματείων της Ελλάδος, αφού προηγουμένως πραγματοποιηθεί οργανωτικό Συνέδριο. Εκλέχθηκε 50μελής οργανωτική επιτροπή υπό τον Καθηγητή της Ιατρικής Γεώργιο Παρχαρίδη, στην οποία ανετέθη εντολή να μεριμνήσει για την πραγματοποίηση του οργανωτικού συνεδρίου. Το Οργανωτικό συνέδριο έγινε στις 27-28 Ιουνίου 2003 στην νέα αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ . Περισσότερα εδώ..
Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1933 από Πόντιους πρόσφυγες εγκατεστημένους στη Θεσσαλονίκη. Αριθμεί σήμερα περίπου 6500 μέλη.
Ποντιακό Κίνημα Ελλάδος Η ιστοσελίδα του Ποντιακού Κινήματος Ελλάδος
Trapezounta.com Δικτυακός τόπος αφιερωμένος στον Παγκόσμιο Ποντιακό Ελληνισμό
Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου Ο δικτυακός τόπος του καθηγητή Α.Π.Θ. Κωνσταντίνου Φωτιάδη, με κείμενα και φωτογραφικό υλικό σχετικά με την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Pontos.gr Κόμβος πληροφόρησης σχετικά με τον Ποντιακό Πολιτισμό
serra.gr Δικτυακός τόπος με πληθώρα πληροφοριών σχετικά με τις ενδυμασίες, τους χορούς, ιστορικά στοιχεία κ.ά.
e-pontos Δικτυακός τόπος με τα τελευταία νέα και ανακοινώσεις από τους ποντιακούς συλλόγους, άρθρα κ.ά.
Αδελφότης Κρωμναίων Καλαμαριάς H αδελφότητα των Κρωμναίων δημιουργήθηκε πριν 140 χρόνια στην Τραπεζούντα ..Στον ιστότοπο αυτό θα βρείτε λεξικά, συνταγές, έθιμα, δίστιχα κ.ά.
ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΟΥΡΜΕΝΩΝ, ΑΤΤΙΚΗΣ Στην περιοχή των Σουρμένων του δήμου Ελληνικού Αττικής, έχει την έδρα της η Ένωση Ποντίων Σουρμένων. Είναι ιστορικός πολιτιστικός Σύλλογος που ιδρύθηκε το 1924 από πρόσφυγες των Σουρμένων του Ευξείνου Πόντου, όταν διωγμένοι έφτασαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στους πρόποδες του Υμηττού.

Εδώ μπορείτε να βρείτε ένα ποντιακό λεξικό

Χάρτης του Πόντου από το google

Ποντιακή ανοικτή εγκυκλοπαίδεια - Στα πρότυπα της μεγαλύτερης ελεύθερης ανοικτής εγκυκλοπαίδειας (Wikipedia)

Ocena.info- Σελίδαν τη ρωμαίικου χωρί τ' Ότσενας, σην Τραπεζούνταν σουμά (σα ποντιακά, με τούρκικα γράμματα)

Οι φάκελοι στο MEGA TV και το πρόβλημα με τον İsmail Sonay

Ποντιακή γενοκτονία (στα αγγλικά)