Εκμάθηση ποντιακής λύρας - Θόδωρος Κοτίδης
Kotidis
Ο Θόδωρος Κοτίδης γεννήθηκε τo 1969 στο Κιλκίς. Η καταγωγή του είναι από το Λεβεντοχώρι. Η πρώτη του επαφή με τον ποντιακό χώρο έγινε σε ηλικία 8 ετών, οπότε κι έγινε μέλος του χορευτικού τμήματος του συλλόγου "Αργοναύτες" στο Κιλκίς. Τα πρώτα του μαθήματα στη λύρα έγιναν από τον αείμνηστο Ανέστη Αθανασιάδη.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας υπηρέτησε στην προεδρική φρουρά, όπου ήταν λυράρης και χορευτής στο ποντιακό τμήμα. Με το ποντιακό χορευτικό τμήμα της προεδρικής φρουράς ταξίδεψε δύο φορές στην Αμερική, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις της ομογένειας.

Μετά τη στρατιωτική του θητεία παρέμεινε στην Αθήνα, όπου εντάχθηκε στο χορευτικό τμήμα του συλλόγου "Αργοναύτες-Κομνηνοί" της Καλλιθέας. Με τη βοήθεια του χοροδιδασκάλου του συλλόγου, Χρήστου Θεοδωρίδη, εμπλουτίζει τις γνώσεις του πάνω στα ποντιακά ζητήματα.

Στα δέκα χρόνια της παραμονής του στην Αθήνα συνεργάστηκε με το σύλλογο του Χαϊδαρίου, όπως επίσης και με άλλους ποντιακούς συλλόγους. Επίσης παρακολουθεί μαθήματα λύρας στη σχολή εκμάθησης του Μιχάλη Καλιοντζίδη και αργότερα μαθητεύει κοντά στο Γιώργο Αμαραντίδη. Μεγάλη ήταν η αγάπη του και για το νταούλι, με το οποίο έχει κάνει πολλές εμφανίσεις σε εκδηλώσεις, αλλά και σε δισκογραφίες.

Το 1998 έρχεται στη Θεσσαλονίκη, όπου κι εντάσσεται στην Ένωση Ποντίων Πολίχνης ως λυράρης. Εκεί γνωρίζεται με το Γιώργο Σιαμλίδη, με τον οποίο ξεκινούν επίσημα τις εμφανίσεις τους από το Μiθριο. Η συνέχεια είναι γνωστή.

Έχει ταξιδέψει σε Αυστραλία, Η.Π.Α., Καναδά, Γερμανία, Σουηδία, Ρωσία, Ουζμπεκιστάν, Δανία, Ιταλία, Ελβετία και Κύπρο, καθώς επίσης και σε πολλά μέρη της Ελλάδας, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις. Ιδιαίτερη μνεία θα ΄πρεπε να γίνει στη συμμετοχή του σε εκδηλώσεις στο Ηρώδειο, στην Αρχαία Ολυμπία, στο Θέατρο Βράχων και στο Κάστρο Των Ιπποτών (Ρόδος).

Είναι παντρεμένος με τη φιλόλογο Αγγελική Παμπουκίδου κι έχει τρεις κόρες.

Περισσότερα εδώ